Telefunken Elektroakustik TF11

Dinsdag 29 september 2020, 12:40 • 694 keer gelezen
De TF11 is het nieuwste lid van de Alchemy-serie en TELEFUNKEN Elektroakustik's eerste fantoomgevoede grootmembraan condensatormicrofoon. De TF11 is ontwikkeld met een groot aantal opnamesituaties in gedachten, van homestudio tot opnamestudio tot op het podium. De TF11 combineert een Oostenrijks geïnspireerde intonatie vergelijkbaar met de legendarische C12 met moderne, hoge prestaties die je mag verwachten van een FET circuit. Dit levert een prachtig open en gedetailleerd 3D-geluidsbeeld op, met een snelle, nauwkeurige transiëntrespons, hoge SPL-waarden en een lage eigenruis.
Telefunken Elektroakustik TF11

De compacte, cardioïde TF11 heeft een vol laag, gedetailleerd  en levendig middengebied en een "airy" bovenkant. Deze klassieke tonaliteit maakt deze microfoon geschikt voor talloze toepassingen waaronder stem, akoestische instrumenten en drum overheads. Op het gebied van spraak is de TF11 transparant, helder en gedetailleerd en biedt hij mixklare audio die zowel dynamisch, open als nauwkeurig is.

Toegepast op akoestische instrumenten, zorgen de snelle transiëntrespons en overige  eigenschappen van de "edge terminated" capsule, dat snaren en plectrums worden weergegeven met veel detail en een uitstekende balans van de houtklank in het middengebied terwijl de open bovenkant de natuurlijke harmonischen en helderheid van het instrument accentueert.  Bij gebruik op drumoverheads presenteert de TF11 een indrukwekkend levensecht beeld, terwijl de snelle transiëntrespons een pittige en gerichte weergave van de kit oplevert. De hoge SPL (geluidsdruk) vergroot de mogelijkheden tot luidere bronnen die niet altijd geschikt zijn voor condensors, zoals toms, koperblazers en gitaarversterkers.

De TF11 biedt een unieke combinatie van circuitelementen die worden gedeeld met andere TELEFUNKEN Elektroakustik-ontwerpen. De "edge terminated" capsule in CK12-stijl is een versie met één membraan van de capsule in de TF51. De versterker is een unieke gepatenteerde versie van de klassieke FET-microfoonversterker vergelijkbaar met de M60, gekoppeld aan een op maat gemaakte nikkel-ijzerkern transformator van OEP / Carnhill, geproduceerd in het Verenigd Koninkrijk (VK). Hoogwaardige componenten zijn onder meer in het VK gemaakte polystyreenfilmcondensatoren, Nichicon Fine Gold elektrolytische condensatoren en een hoogwaardige JFET-versterker met ultra lage ruis.

Afgewerkt in een diep indigoblauwe poedercoating met zwarte nikkel hardware, behoudt de TF11 dezelfde "formfactor" als andere Alchemy Series microfoons, waarbij de lengte met 2,5 cm is verkort. Deze compacte afmeting, gecombineerd met het ontbreken van een externe voeding van een buizenmicrofoon maken dat de TF11 extreem eenvoudig is op te zetten, af te breken en te vervoeren. Perfect voor zowel thuisopnames als touring. De microfoon wordt geleverd met een slanke beschermhoes, stofkap en twee bevestigingsopties. Of het nu gaat om homestudio, live drumoverheads of studiogitaarversterkers, de TF11 levert altijd uitstekende resultaten.

Ontworpen, met de hand geassembleerd en getest in de VS, alle kritische componenten worden onderworpen aan dezelfde hoge normen als de rest van de productlijn van TELEFUNKEN Elektroakustik.  Elke kritische component wordt voorafgaand aan de assemblage uitvoerig getest, inclusief de frequentierespons van de capsule, transistorruis en vervorming. Na montage worden alle TF11-versterkers met de hand afgeregeld op de laagst mogelijke vervormingscijfers voordat de aanvullende frequentierespons en laatste luistertests worden uitgevoerd.

Van het kleine, toegewijde Amerikaanse team dat de erfenis van de meest gewilde opnamemicrofoons aller tijden heeft voortgezet, is de TF11 zowel een knipoog naar het verleden als een stap in een nieuwe richting met een focus op veelzijdigheid, betaalbaarheid en geluid kwaliteit. De TF11 is ontwikkeld om de ongerepte audiokwaliteit van de Alchemy-serie in een compacter en handiger pakket te vatten, ontworpen voor de studio, gebouwd voor het podium en geprijsd voor iedereen.

Belangrijkste eigenschappen
- Open en gedetailleerde toon met een snelle transientresponse
- Geschikt voor hoge SPL (geluidsdruk), low noise fantoongevoede FET versterker
- CK12-style capsule en OEP/Carnhill transformator resulteert in een C12-achtige klank
- Ontworpen en met de hand geassembleerd in de USA

Toepassingen
- Vrouwelijke vocalen, pop volcalen
- Akoestisch gitaar
- Drum overheads
- Piano
- Live sound

Standaard inbegrepen accessories
TF11 Microfoon
M 703 Eleastische ophanging
M 782 Stand Mount
MS01 Microfoonhoes
MC11 Microfoondoos

TF11 Stereo Set
2x TF11 Microfoon, frequency and gain matched
2x M 703 Eleastische ophanging
2x M 782 Stand Mount
2x MS01 Microfoonhoes
ZC11S Zipper Carrying Case